FETHİYE TATİLİ REHBERİ
Fethiye, Akdeniz’in sularında irili ufaklı adaların eşlik ettiği körfezinde, arkası çam ormanlarıyla çevrili bir koyda yer alır. Kaya mezarları (amintas) ve efsane manzarası olan kale yolundan , Karagözler’e denize doğru iner. Kuzeyinde şövalye adası, üç tarafını ise Akdağlar çevreler. Muğla’nın, Antalya’ya en yakın sınır ilçesidir.
Fethiye, Persler, Likyalılar, Karyalılar ve Romalılara ait tarihi eserleri ile tanınmıştır. Kültürel zenginliği, doğal güzellikleri ve şifalı bitkileriyle ile önemli turizm ve butik şehrimizdir. Birde Fethiyelilerin son yıllarda meşhur olan bir sözü vardır;
‘Herkesin Fethiye’miz için yapabileceği bir şeyler vardır’.
Likya-Karya sınırında bir kıyı kenti olan bugünkü Fethiye’nin Antik Çağlardaki adı Telmessosdur. Kuruluşuna ilişkin kesin bir bilgiden yoksun olduğumuz kentin bilinen en eski yazılı belgelere göre M.Ö. V. yüzyıldan beri var olduğu söylenebilir. Telmessos uzun süre Likya’dan ayrı bağımsız bir kent olarak varlığını sürdürdü. Likyalılara ait kayalara oyulmuş kral mezarları bu bölgede oldukça belirgin konumdadırlar. Ölüdeniz gibi dünyada eşi bulunmayan bir kumsalı bulunan Fethiye, Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Af Kule gibi dalış bakımından çok uygun yerlere sahiptir. Turizme açılmış birçok mağara mevcuttur. Doğal yapısı ile Yamaç paraşütü gibi alternatif sporlar yapılmaktadır. Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu gibi doğası bozulmamış çok özel bölgeler vardır. Günlük turlar ile 12 Adalar diye adlandırılan adalar ziyaret edilebilir.Ölüdeniz kumsalı 2006 yılında %82 oyla dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.
Ölüdeniz dışında Fethiye civarında birbirinden güzel başka kumsallar da vardır. Belcekız plajı, Çalış Kumsalı, İztuzu Kumsalı (Dalyan), patara plajı, kelebekler vadisi, kaputaş plajı bu kumsalların başında gelmektedir.
Bu kadar alternatifin yanında antik çağlardan kalmış kent kalıntıları ile kültür turizmine de açıktır. Fethiye çevresindeki antik kentlerin bazıları şöyledir: Telmessos, Kaunos, Kadyanda, Tlos, Pınara, Letoon, Sidyma ve Ksantos. Bunların dışında zengin eserleriyle Fethiye Müzesi de turizme hizmet etmektedir.
SAKLIKENT KANYONU
ULAŞIM VE KONUM
Saklıkent’e, güneyden Kalkan-Yeşilova yol ayrımından Palamut köyü ile kuzeyden Kemer yolu ile ulaşılmaktadır.
Fethiye merkezden uzaklığı 44 km. , Kaş merkezden 63 km. , Marmaris merkezden ise 169 km mesafededir.
Saklıkent Milli Parkı Muğla ili Fethiye ilçesi ile Antalya ili Kaş ilçesi sınırları içerisinde, Eşen çayının bir kolu üzerinde yer almaktadır.
SAKLIKENT KANYONU AKTİVİTELERİ
Uzunluğu 18 km olan Saklıkent kanyonunda yürüyüş yapabilir, ayrıca kanyon yakınlarında zipline, bungee jumping ve eğlence raftingi yapabilir yada yürüyüş parkurlarında trekking yapabilirsiniz.
Eğer kanyon içinde yürüyüş yapacaksanız eğer yanınızda parkura uygun ayakkabınız yoksa, kanyon girişinden lastik ayakkabı kiralayabilirsiniz. Bölge de yürüyüş yaparken de mutlaka dağcı kaskı takmalı , eğer yanınızda yoksa yine kiralayabilirsiniz.
SAKLIKENT’DE KONAKLAMA VE YEREL TATLAR
Saklıkent Milli Parkı içinde bulunan ağaç evlerde konaklayabilir yada yanınızda varsa çadırınızı kurabilirsiniz. Tabii ki Seydikemer yakınlarında ki ufak pansiyonlarda seçenek arasına alınabilir. Bu bölgenin buz gibi sularında yetişen alabalık mutlaka denenmeli. Ayrıca doğal zeytin yağı , keçi boynuzu pekmezi , çam balı ,elma ve kirazı da organik olarak almanız mümkün.
ÖLÜDENİZ
Ölüdeniz kumsalı %82 oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsal Beldesi seçilmiştir. Turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likya’lılar da ışık ve güneş diyarı, Orta çağ’da “Uzak Diyar” olarak tanınır, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’da bulunur. Türkiye’de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.
Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana gelir. Yüzme bilmeyenler yada az bilenler için lagün’ün içinde yüzmek idealdir. Ayrıca yüzme biliyorsanız, giriş ücreti ödemeden belcekız plajında da yüzebilirsiniz.
ÖLÜDENİZ’DE KONAKLAMA VE ULAŞIM
Ölüdeniz beldesi, Fethiye merkeze 14 km uzaklıktadır. Faralya ve kabak tatil beldelerine gitmek için de Ölüdeniz’den geçmek gerekmektedir. Buraya Fethiye otogarından her 5 dk. kalkan minibüslerle yada taksi ile günün her saati ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ölüdeniz ve etrafında konaklamak için bir çok seçenek var. İster karavanda, isterseniz beş yıldızlı bir otelde tatilinizi yapabilirsiniz. Otel fiyatları her kitleye hitap edebilecek kadar geniş yelpazeye sahiptir. Sahil boyunca birçok cafe, restorantlar, Eczane, tur acentaları, süpermarketler tatilcilere hizmet vermektedir. Dünyaca ünlü kelebekler vadisine giden teknelerde Ölüdeniz kumsalından kalkmaktadırlar.
ÖLÜDENİZ AKTİVİTELERİ
Ölüdeniz’de yapabileceğiniz aktiviteler arasında kelebekler vadisi tekne turu ve Yamaç paraşütü en önemli olanlarıdır. Eğer zamanınız varsa sürat teknesi kiralayarak koyları ve adaları gezebilir yada yarım günlük tüplü dalış aktivitelerine katılabilirsiniz.
ÇALIŞ PLAJI
Fethiye ilçesine çok yakın bir yerde bulunan Çalış Plajı, doğa ve eğlenceyi bir arada yaşamak isteyenlerin tercih etmesi gereken bir beldedir.Yerel halk, Çalış plajına sadece gün batımını izlemeye bile gidilebileceğini belirtmektedirler. Beldede yer almış olan plaj, son dönemlerde soyu tükenme riskiyle karşı karşıya kalmış olan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmış olduğu doğal plajlardan biri olma özelliğine sahiptir. Ayrıca Şat Burnunda bulunan doğa parkı bünyesinde 214 çeşit kuş türünü barındırmaktadır. Genelde Temmuz, Ağustos aylarında %100 konaklama doluluğuna ulaşan belde, sakin tatili sevenler için bence Mayıs ve Eylül aylarında tercih edilmelidir.
ÇALIŞ PLAJI KONAKLAMA VE ULAŞIM
Fethiye merkeze 5 km uzaklıkta olan Çalış Plajına ulaşmak oldukça kolaydır. Çalışta tatilini geçirmek isteyenler beldeye Fethiye şehirler arası otobüslerle ya da Çalışa 50 km uzaklıkta yer almış olan Dalaman Havalimanı’nı kullanarak ulaşabilirler. Çalış plajına Fethiye merkezden ise her 5 dk. minibüs kalkmaktadır. Yada 7/24 taksi Çalış plajının her köşesinden tatilci misafirlere hizmet vermektedir. Sahile sıfır otelleri ve sahilin dışında doğanın içinde villa konseptinde ki site yerleşkeleriyle, pansiyon ve bungalov tarzı evleriyle tatilci misafirlerimize geniş bir konaklama seçeneği sunmaktadır.Fethiye merkeze gitmeden tatiliniz boyunca her ihtiyacınıza cevap verebilecek imkanlara sahip Çalış plajı konuklarını ağırlamak konusunda çok misafirperverdir.
ÇALIŞ PLAJI AKTİVİTELERİ
Çalış plajın da parasailing (motorlu yamaç paraşütü) yaparak 12 adalar bölgesi ve Fethiye körfezini kuş bakışı izleyebilirsiniz. Ayrıca bisiklet kiralayıp gezi yapmakta bu plajda gayet moda bir aktivitedir. Çalış kumsalı üzerinde düzenlenen At turunu da deneyebilirsiniz. Çalış plajı sörf severlerin uğrak noktası arasında yerini almış olup beldede her sene on binlerce sörfçü konaklamaktadır. İsteyenler beldenin dünyaca ünlü bar ve gece kulüplerinde eğlencenin tadına doyasıya varabilir, sabahların ilk ışıklarına kadar süren aktif bir gece hayatı geçirebilirler.
KELEBEKLER VADİSİ
Kelebekler Vadisi, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir yaşam alanıdır. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995 de 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80 den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, vadinin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır.
KELEBEKLER VADİSİ KONAKLAMA VE ULAŞIM
Kelebekler vadisine ulaşım sadece ölüdeniz’den kalkan teknelerle sağlanmaktadır. Ölüdeniz kumsalında bulunan kelebekler vadisine giden tekneler her yarım saat de bir kalkmaktadırlar. Yada Ölüdeniz sahilinden sürat teknesi kiralayarak günün her saati ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Ölüdeniz tekne turuna katılırsanız da teknenin uğradığı duraklardan biri de kelebekler vadisidir. Bu vadi de bungalov evler , çadırlar ve uyku tulumları misafirlerin konaklama seçenekleri arasındadır. Vadi de sürekli hizmet veren kafeler de mevcuttur.
KELEBEKLER VADİSİ AKTİVİTELERİ
Kelebekler vadisinde aktivite olarak şelaleye yürüyüş en popüler olanıdır. Bunun dışında özel dalış aktivitesine katılabilir yada sürat teknesi kiralayarak vadinin etrafında koyları keşfe çıkabilirsiniz. Kelebekler vadisin de gece konaklayan konuklar için canlı müzik eşliğinde ateş başında eğlence de düzenlenmektedir.
KAYAKÖY
Kayaköy günümüzde Avrupalı ve Asyalı turistlerin ayrıca tarihin kokusunu hissetmek isteyen yerli misafirlerimizin uğrak noktalarından birisidir. 1970 ve 1980’li yıllarda kayaköy, bir çok Yeşil çam filmine de ev sahipliği yapmıştır. En son çekilen küçük kıyamet (2006) filmi de vizyon da çok ses getirmiştir. Kayaköy de, İlk yerleşimin M.Ö. 3000 Likya uygarlığının Karymlassos kentine ait olduğu düşünülmektedir. M.Ö. 4. yüzyıl olarak tarihlenen lahit günlük eşya ve kaya mezarlarına ulaşılmıştır. Yamaçta bulunan Levissi kenti kalıntıları 17. yüzyıl sonlarında 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanına kadar burada yaşayan Rumlara aittir. 30 Ocak 1923 de gerçekleşen Türk Yunan nüfuz değişimi ile burada yaşayan Yunanlılar Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Türklerin Kayaköy’e dönmeleri kararına varılmıştır. Kayaköy de yaşayan Yunanlılar Yunanistan’a dönmüşlerdir. Fakat Yunanistan’da yaşayan Türkler Yunan hükümetinin orada yaşayan Türklere sahip oldukları mal varlıklarının, topraklarının ve evlerinin bedelini ödemek istememesinden dolayı geri dönememişlerdir. Dünyada Ghost Town (hayalet şehir) olarak bilinen ve anılan kayaköy tarihinde birçok gizemi barındırmaktadır.
KAYAKÖY ULAŞIM VE KONAKLAMA
Kayaköy, Turizm merkezi olan hisarönüne 4 km uzaklıkta Fethiye merkeze ise 14 km. mesafededir. Kayaköy’e dolmuşlar her yarım saat de bir gitmektedir. Yada Taksi ile 7/24 ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayaköy de villa yada bungalov kiralayabilir yada butik pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Ayrıca gençler için yılın belli dönemlerinde burada kamplarda düzenlenmektedir. Köy merkezin de manav, kahvehane, bakkallar ve fırın bulunmaktadır. Birçok yerel kafe ve restoranlar da her kitleye hitap edebilecek şekildedir.
KAYAKÖY AKTİVİTELERİ
Kayaköy de dört tekerlekli motorlarla Atv safari deneyimini yaşayabilirsiniz. Yada Tarih kokan sokaklarda deve turu yapabilir, yemyeşil doğa ve tarihin buluştuğu araçla giriş yapamayacağınız orman yollarında at turunun zevkine varabilirsiniz. Kayaköy, likya yürüyüşü yapanların da uğrak noktası olduğunu düşünürsek, yürüyüş parkurları da tatil süresince zaman zaman değerlendirilebilir.
KABAK KOYU
Adeta saklı kalmış bir cennet. Kızılçam ormanları içerisindeki muhteşem konumu, büyüleyici bir manzaraya karşı duruşu ile tam bir cennet. Üstelik Likya yolu üzerinde yer alır ve bu sayede sürprizlerle dolu bir yolculuğun da önemli bir durağıdır. Eşsiz güzellikteki denizi, bir çok ünlü isimleri bu koya çekmektedir. Her bir köşesinde tarihin izlerine rastlayabileceğiniz koy, ayrıca plajda kamp kurma olanağına da sahip. Küçük çakıllı plajının yanı sıra biraz daha içlere doğru gidildiğinde, 300 metre kadar yüksekliğe ulaşıldığında sizi küçük pınarlar, akarsular bekler. Bitki örtüsünün muhteşemliği adeta bu hazineyi gözlerden saklamıştır. Ancak buna karşın siz de bu eşsiz hazineyi yani Kabak Koyu’nu görme şansını elde edebilirsiniz.
KABAK KOYU ULAŞIM VE KONAKLAMA
Kabak Koyu, Ölüdeniz turizm merkezine 16 kilometre doğusunda kalan Faralya Köyü çevresindeki en büyük zenginliklerden biridir.Bu koya ister özel aracınızla gidebilirsiniz. Ancak şöyle bir sıkıntı var ki, eğer aracınız 4×4 değilse, Faralya Köyü’nde aracınızı bırakmanız gerekecektir. Ölüdenizden kalkan dolmuşlarla da gidebilirsiniz. Bir ulaşım seçeneği de deniz yolu olacaktır. Ancak Ölüdeniz’den kalkan sürat tekneleri ile anlaşarak Kabak Koyu kıyılarına varabilirsiniz. Kabak koyunda plaj da kamp kurmak ve bungalov kiralamak konaklama şeçenekleridir. Bu koy da sürekli hizmet veren restaurant cafeler mevcuttur.
KABAK KOYU AKTİVİTELERİ
Kabak koyunda, muhteşem denize kendinizi bırakabilir, 300 metre kadar koyun yukarasındaki küçük şelaleleri gezebilir, sürat teknesi kiralayarak eşsiz koyları gezebilir yada tüplü dalış yapabilirsiniz.
PATARA PLAJI
Patara Plajı ismini nereden aldığını ve tarihi hakkında kısa bir bilgi verelim. Patara bir Likya kentidir. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip olan altı kentinden biri ve belkide en önemlisiydi. Likya birliği toplantılarının çoğunlukla Patara’da yapıldığı yazılmıştır. Likya dilinde patara olan kentin M.Ö. 5. yüzyılda var olduğu ve İskender’in kuşattığı kentlerin arasında yer aldığı da bilinir. Bir inanışa göre ise Patara’yı su perisi Lykia ile beraber tanrı Apollon’un oğlu paturus kurmuştur. Patara Romalıların döneminde de çok önemli bir kent olmuştur. Patara’nın 22 km’lik en dar bölümü, 285, en geniş bölümü ise 1500 metre olan plajı Türkiye’nin en uzun kumsalı olarak bilinmektedir. Geniş, uzun ve kumsallarda rüzgar, deniz de ise dalgalar hiç eksik olmuyor. Akdeniz’in sayılı temiz denizlerinden olan Patara plajında sahile vuran dalgalar vücudunuzda adeta jakuzi etkisi yaratıyor.
PATARA PLAJI ULAŞIM VE KONAKLAMA
Patara plajı Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunuyor. Fethiyeden 45 kilometre Kaş’a doğru giderken, Gelemiş civarında ki Patara levhasından dönerek 5 kilometre ilerleyince eşsiz plaja ulaşıyorsuuz. Bu plaja arabanız yoksa, Fethiye şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Patara da, yakın çevrede bulunan pansiyon tarzı otellerde konaklıyabilir yada plaja yakın alanlarda çadır kurabilirsiniz. Restaurantlar ve kafeler sürekli tatilcilere hizmet vermektedirler.
PATARA PLAJI AKTİVİTELERİ
Bölgenin en uzun plajında yüzmenin keyfini çıkarabilir, Plajın yukarısından geçen Likya yolunu gözlemliyebilir, Patara antik kentini keşife çıkabilirsiniz.
LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ
Fethiye tatilinde sıra dışı bir aktivite yapmak istiyorsanız mutlaka bu yürüyüşü denemelisiniz. Likya Yolu, Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olma özelliğine sahiptir. 2015 yılına kadar uzunluğu 509 kilometre olan ve Hisarçandır Köyünde biten yol, yeni eklenen Çıtdibi ve Geyikbayırı etapları ile beraber 535 kilometreye ulaşmış olup, Geyikbayırı mevkiinde tamamlanmaktadır. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş bu yürüyüş rotasıdır. 1992 yılında yürüyüş parkuru çalışmalarına başlanılarak 1999 yılında tatilcilerin hizmetine açılmıştır. Günümüzde, yerli ve yabancı doğa ve yürüyüş tutkunlarına inanılmaz güzelliklerde bir manzara ve anılar sunmaktadır. Akdeniz’in güzelliğini ve Antik Likya döneminin gizemini biraz olsun yaşayabilmek için Likya yolunda yapılacak keyifli bir yürüyüş boyunca, yol boyunca el değmemiş küçük koylardan, çok fazla insanın yaşamadığı dağ ve ova köylerinden geçerek yolculuğunuzu sürdürürsünüz. Hem Akdeniz kültürünü tanımış hem de doğa şartlarında kendinizi denemiş olacaksınız.
DAĞ BİSİKLETİ TURU & DOWNHILL PARKURLARI
Fethiye’de bisiklet turları yerel halk arasında, gerek hava koşulları gerekse arazi şartlarından dolayı gayet meşhurdur. Ama downhill bisikletle yapılan türkçe karşılığı tepe inişi olarak geçen ekstrem bir spordur. Deneyimli kişilerin yapmasını tavsiye ettiğimiz sınırların zorlandığı ve heyecanın dorukta olduğu bu sürüş disiplininde eğlence ve teknik ön plana çıkıyor. Kullanılan bisikletler yüksek seviyede esnekliğe sahiptir ve bu esneklik sayesinde arazinin değişen yapısında bisikletin kontrolünü sağlamada yardımcı olur. Fethiye’de downhill yapmaya uygun alanlar; Babadağ yolu, Likya yürüyüş yolu bölgesi, Üzümlü köyü Cadianda antik kenti çevresi. Eğer sadece ailecek bisiklet ile tur yapmak isterseniz; karagözler – kordonboyu, Çalış mevkii, Kayaköy – Gemiler ve Esenköy – Saklıkent arası gayet uygun güzergahlardır.
ÇALIŞ KITE SÖRF
Türkiye’de hızla yayılmaya devam eden Kitesurf yada Kiteboard sporunu öğrenmek yada zaten biliyorsanız, deneyiminize deneyim katmaya ne dersiniz? Türkiye’nin en iyi Kitesurf merkezlerinden Fethiye çalış -Gökova ya da Patara Karadere plajlarında bu deneyimi yaşayabilirsiniz. İsterseniz kendi ekipmanlarınızı getirebilir yada bu plajlardaki sörf okullarından eğitim ve ekipman temin edebilirsiniz. Fethiye tatilinizde alternatif tatil aktivite seçenekleri arasında favori bir spordur.
FETHİYE BALIK AVI
Fethiye’de balık avı merakı olanları ilgilendirecek oldukça fazla tür ve bu spora uygun sahiller var. Koca çalış sahilinde özellikle sabah saatlerinde çipura ve kefal avlamanız mümkündür. Bir başka yerli halkın bildiği karagözler bölgesinde ki tersaneyi geçince yıkık petrol rafinelisinin önündeki iskeleden düzeni kurup sabırla beklerseniz, çipura, levrek ve kefal yakalayabilirsiniz. Yarım ada boyunca irili ufaklı koylarda balık tutma hobinizi tatmin edecek oldukça fazla alanlar var. Mutlaka biri size göredir. Fethiye kordon boyunda da balık avlayanları gördüğünüz yerde sizde rastgele diyerek oltanızı sallayabilirsiniz. Kıyı ve kordon boyunda avlanma yasağı kesinlikle yoktur. Fethiye iskelesine büyük yem ile oltana çipirler gelir (sardalye yavruları veya gumus balıkları), kefalde sık rastlanır. Bu iskele de gece 12 den sonra ortam süper… Eğer Ölüdeniz tarafına gidecek olursanız, gemiler koyu civarında bolca sokarca, çipura ve levrek yakalayabilirsiniz. Tüm bu bahsettiğimiz balık avlanma alanlarında, avlanmak için en uygun saatlerde, sabah gün doğumu yada akşam gün batımına yakın saatlerde şansımızı denemek kalıyor. Yem olarak canlı karides, tavuk göğsü ya da peynirli ekmek kullanabilirsiniz.Unutulmamalıdır ki; balık işi şans işidir. Şansınız bol olsun..
FETHİYE’NİN TARİHİ YERLERİ
MÖ. 3000’li yıllarda Doğu Yunanistan ile Batı Anadolu kıyılarının karşılıklı göçlere sahne olduğu bilinmektedir. Kent MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir. MÖ 5. yüzyılda Atina’nın önderliğinde ki Attika-Delos Deniz Birliği’ne katılan kent, MÖ. 362’de ise Likya’ya bağlanmıştır. Daha sonra Karia, Makedonya Krallığı ve Seleukos egemenliklerine giren kent, MÖ. 3. yüzyılda Mısır’daki Lagos Hanedanlığına bağlanmıştır.
MÖ 188’de Bergama Krallığı’na katılan yerleşme, krallığın Roma’ya bağlanmasından sonra, bir süre bağımsızlığını koruyabilmiştir. Antik dönemde, kahinlerinin çokluğundan ötürü “Kahinler Kenti” olarak ünlenen Telmessos, daha sonra Roma ve Doğu Roma (Bizans) yönetimlerine girmiştir. 8. yüzyılda Doğu Roma imparatoru II. Anastasios (713 – 715) adına Anastasiopolis, 9. yüzyılı izleyen dönemde ise Makri adıyla anılan kent, 1284’de Menteşeoğulları, 1424’de ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kentin bugünkü adı olan Fethiye, 1914’de şehit olan pilot Fethi Bey’den ileri gelmektedir.
AMİNTAS KRAL MEZARLARI
Fethiye merkezde yamaca yaslanmış şekilde duran Amintas, Likya döneminden (MÖ 4yy) kalma, kayalara oyulmuş bir mezardır. Yüze yakın taş basamakla Amintas’a çıkılır. Buradan Fethiye ve deniz manzarası mükemmeldir. Statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar. Şehir içinde Likya döneminden kalma M.Ö. 4.yy. eserleri dikkati çeker.Bunlar, şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarlardır.
Çok sayıda düzgün basamaklarla mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas’a ulaşılır. Bu mezar aşağıdaki düzlükten de kolaylıkla görülür ve yaklaştıkça, büyüklüğü karşısında duyulan hayranlık artar. Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ”herpamias oğlu amintas” yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir.Fethiye de denize yakın ve dağ yamaçlarında bir çok görülmeye değer lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olan Amintasdır. Bu lahit mezarların üstünde o kişinin karakteristik özelliklerini ve savaşlarını belirten simgeler yer almaktadır.
AMİNTAS KRAL MEZARLARI NEREDEDİR ?
Bu Likya döneminden kalma Amintas adıyla bilinen tarihi mezarlar, Fethiye de Cumhuriyet mahallesinde kale arkasından, Kayaköy’e giden yol güzergahında bulunur. Ayrıca şehir içi dolmuşlarıyla 400 metre yakınına kadar gidebilmektesiniz.
TELMESSOS ANTİK TİYATRO
Telmessos antik kenti erken Roma zamanında inşa edilen ve M.S. II. yüzyılda bakım ve tadilat geçirmiştir. Bu harika tiyatro yapılan bazı kazı çalışmaları sonunda tiyatronun çeşitli tarihi dokuları ve tiyatronun bütün bölümleri ortaya çıkmıştır. Bir diozoma ile iki oturma ve seyir alanlına sahip olan tiyatronun üst seyir sıralarının tamamı kordon çalışmasında dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır. Antik tiyatroda bulunan mevcut 4 giriş ve çıkışlardan biri tahrip olmuştur diğer girişler ise ayakta kalmayı başarmıştır. Tiyatroda şimdiki durumuyla ortalama olarak 2000-2500 kişi oturabilmektedir. Tiyatronun ilk inşa edildiği zamanlarda seyirci kapasitesi ise tahminen 6000 kişilik idi. Son yıllarda müzenin yaptığı kazılarda ortaya çıkarılan tiyatro kalıntısı, kentin Antik Dönemdeki yerleşimi ve çeşitli konularda bilgi vermektedir.
Fethiye Müzesi’nin yakın zamanda yaptığı kazı çalışmasıyla birlikte bu antik tiyatro gün yüzüne çıkartılmıştır. Tiyatro konum ve plan itibarıyla Helenistik dönem özelliklerini yansıtmakla birlikte, günümüze ulaşan kalıntılar daha çok Roma dönemine aittir.
TELMESSOS ANTİK TİYATRO NEREDEDİR?
Antik tiyatro Karagözler mahallesinde, Fethiye İskelesine sadece 150 metre uzaklıktadır. Şehir içi dolmuşları bu antik tiyatronun önünden geçmektedir. Ayrıca kordon boyundan yürüyerek de gidebilirsiniz.
KAYAKÖY
Kayaköy günümüzde Avrupalı ve Asyalı turistlerin ayrıca tarihin kokusunu hissetmek isteyen yerli misafirlerimizin uğrak noktalarından birisidir. 1970 ve 1980’li yıllarda kayaköy, bir çok Yeşil çam filmine de ev sahipliği yapmıştır. En son çekilen küçük kıyamet (2006) filmi de vizyon da çok ses getirmiştir. Kayaköy de, İlk yerleşimin M.Ö. 3000 Likya uygarlığının Karymlassos kentine ait olduğu düşünülmektedir.
M.Ö. 4. yüzyıl olarak tarihlenen lahit günlük eşya ve kaya mezarlarına ulaşılmıştır. Yamaçta bulunan Levissi kenti kalıntıları 17. yüzyıl sonlarında 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanına kadar burada yaşayan Rumlara aittir. 30 Ocak 1923 de gerçekleşen Türk Yunan nüfuz değişimi ile burada yaşayan Yunanlılar Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Türklerin Kayaköy’e dönmeleri kararına varılmıştır. Kayaköy de yaşayan Yunanlılar Yunanistan’a dönmüşlerdir. Fakat Yunanistan’da yaşayan Türkler Yunan hükümetinin orada yaşayan Türklere sahip oldukları mal varlıklarının, topraklarının ve evlerinin bedelini ödemek istememesinden dolayı geri dönememişlerdir. Dünyada Ghost Town (hayalet şehir) olarak bilinen ve anılan kayaköy tarihinde birçok gizemi barındırmaktadır. Bu tarihi mekana karşı, eğer sabah buradaysanız serpme kahvaltı, öğle saatlerinde ise saç böreği ve yayık ayranını tatmanızı tavsiye ederiz.
KAYAKÖY NEREDEDİR?
Kayaköy’e, Ölüdeniz yolu üzerinde ki Hisarönü turizm merkezinde ki levhaları izleyerek 4 km sonra ulaşabilirsiniz. Kayaköy yerleşkesinden bir kaç kilometre ileride af kule ve gemiler koyunuda ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca kayaköy’e Ölüdeniz dolmuşlarıyla da gidebiliyorsunuz.
KADYANDA ANTİK ŞEHRİ
Cadianda harabeleri Fethiye’den 18 km uzaklıkta bulunan Üzümlü Köyü‘nün 9 km kuzey doğu istikametinde bir tepe yayılmıştır. Denizden 915 m. yükseklikteki harabelerde, Roma İmparatorluk dönemi eserleri görülür. “Kada wanti” olarak da bilinen Kadyanda, yazıtlarından en erken M.Ö. 5. yüzyıla dayanmaktadır. Geniş alanı kaplayan kalıntılar, şehrin Roma İmparatorluğu döneminden ihtişamını göstermesi bakımından ilginçtir.
Kadyanda, etrafı iri taş bloklardan oluşan surlarla çevrilidir. Bu surların bazı kısımları, bugün dahi oldukça etkileyici bir şekilde ayaktadır. Buradan Xanthos vadisi ve Fethiye Ovası, geniş bir görüntü sunar. Surların yanından Kadyanda’nın tiyatrosuna ulaşılır. Akropolün güney yamacına yaslanmış tiyatro, yıkılmasına rağmen, eski görkemini hala yansıtabilmektedir. Harabeden 1,5 km uzaklıkta, bir dönemecin yanında, bir çukurun karşısından orman içine doğru 150 m kadar yüründüğünde, büyük kaya bloklarına, oyulmuş ev tipi mezarlara rastlanır.
KADYANDA NEREDEDİR?
Kadyanda antik şehiri, Fethiyenin Üzümlü kasabasında bulunmaktadır. Çam ve zeytin ağaçları arasındaki bu antik kente üzümlü dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir. Ayrıca Üzümlü merkez ile kadyanda antik şehir arası çok doğal ve güzel bir yürüyüş yoludur.
TLOS ANTİK KENT
Fethiye’ye 40 km. uzaklıktaki Tlos antik kentine Fethiye-Antalya yolu üzerinde, 22 km sonra kemer kavşağından ilk köprüyü geçince, sağa dönerek 12 km’lik bir yolla ulaşılıyor. Önünde Osmanlı yapısı bir kalenin gizlediği kent akropolü, dik bir tepeden geçen yolun üzerinde bulunuyor. Kaleye çıkarken, yamaçtaki kayalıklara oyulmuş tapınak mezarları dikkatinizi çekiyor.
Tlos antik kenti Hititlerin Dlawa olarak adlandırdıkları ve Likya’nın 19. yüzyıla kadar varlığını sürdüren en eski yerleşim şehirlerinden biri. Likya Federasyonunun “spor kenti” olarak da biliniyor. Mitolojik kanatlı at Pegasus ile onun kahramanı Belleforontes’in burada yaşadığı biliniyor. Kalenin altındaki düzlükte, Likya duvar kalıntıları, 6 kemerli kapısı, ayakta olan kent agorası, güneyde ise Roma dönemi surları görülüyor. Kentin en iyi durumda bulunan yapısı ise tiyatro, Akropol, Kanlı Ali Ağa’nın Sarayı, Stadyum, Lykia kaya mezarları, Hamam, Paleastra, Gymnasion, Belleforontes’in mezarının bulunduğu nekropol, Tlos’tan günümüze ulaşan yapılar. Likya kaya mezarları; hamam, paleastra ve gymnasion kalıntıları da ilgi çekici. Bellerephontes’i kanatlı atı Pegasus ile savaşırken resmeden süslemeler, ören yerinde gezintiyi ilginç kılıyor. Fethiye tatilinizde ki uğramanız gereken bir yer.
TLOS ANTİK KENTİ NEREDEDİR?
Fethiye merkezden 25 km uzaklıktaki Seydikemer ilçesi sınırlarında olan bu antik şehir Saklıkent Kanyonu yolu üzerindedir. Yolun solunda ki Yakaköy ve Tlos tabelalarını izleyerek çok kolay aracınızla ulaşabilirsiniz. Eğer meraklı bir gezginseniz, Şehir merkezinden Saklıkent dolmuşlarına binerek yakaköy yol ayrımında inip yürüyüş yaparak da ulaşabilirsiniz.
PATARA ANTİK KENTİ
Kalkan- Fethiye karayolu üzerinde, Kalkan’a 14 km uzaklıkta bulunan şehrin adının M.Ö 23. yüzyılda da Hitit yazılarında geçmesi, Patara’nın, Xanthos gibi, Likya bölgesindeki en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu biliniyor. Bölgenin en büyük ve en işlek limanı olarak önemini hiçbir çağda yitirmeyen şehrin, yazıt ve sikkelerde Likya dilindeki adı Pttara, Helenistik dönemlerde, Arap kaynaklarında ise Batara olarak geçiyor.
Helenistik dönemlerde, Tanrı Apollon’un kışlık kehanet merkezi ve Likya Birliğinin üç oy hakkına sahip kentlerinden biri olan Patara, Bizans döneminde de Aziz Nicholas’ın doğum yeri olarak ün kazanmış. Kutsal topraklara giden hacıların, ziyaret ettikleri bir liman şehridir. 16.YY’da Osmanlı Sultanı 2. Beyazıt’a kadar eski görkemini sürdüren Patara, bu önemini şüphesiz Akdeniz ticaret yollarının üzerinde ve korumalı bir limana sahip olmasına borçlu. Genel olarak antik liman çevresinde odaklaşan kent merkezi, zamanla körfez ile doğudaki liman arasında kalan teraslara yayılmıştır. Limanın kum ve çamurla dolması ve 7.YY.’dan itibaren güney kıyılarına yapılan Arap akınları nedeni ile, kent eski görkemini yitirmiş, yerleşim, kentin yukarı yerleşim alanlarına kaymıştır. Patara, 1811-1812 yıllarında İngiliz Deniz Kuvvetleri’ne ait Beacon isimli geminin kaptanı Beaufort tarafından keşfedilmiş, 1842 yılında C. Fellows ve arkadaşlarının bugün British Museum da sergilenen Xanthos’un ünlü anıtlarını yükledikleri liman yine Patara olmuştur.
PATARA ANTİK KENTİ NEREDEDİR?
Fethiye merkezden, Kaş yolu tarafında 45. kilometrededir. Dönüş tabelası farkedilecek kadar büyüktür. Ayrıca Patara antik kenti plajı ile de ünlüdür. Patara’ya şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla da ulaşım sağlanmaktadır.
XANTHOS ANTİK KENTİ
Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, patara plajı yakınlarında bulunan Xanthos, Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi idi. M.Ö. 545’te Perslerin egemenliğine girene kadar bağımsız olan kent, bundan yaklaşık olarak yüzyıl kadar sonra tamamıyla yanmıştır. Bu yangından sonra şehir tekrar inşa edilmiş, hatta M.Ö. II. yüzyılda da Likya Birliğinin başkenti olma görevini üstlenmiştir.
Daha sonra Romalıların kontrolüne giren kent, bundan sonra Bizans egemenliğine girmiş ve 7. yy.daki Arap akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır. Yerleşen her uygarlığın inşa ettirdiği yapılarda Likya gelenekleri, Helenistik ve Roma dönemi etkilerini gösteren bu merkez 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
XANTHOS ANTİK KENTİ NEREDEDİR?
Fethiye’den Kaş yolu üzerinde 45. kilometrededir. Dönüş tabelası farkedilecek kadar büyüktür. Ayrıca Patara antik kenti ile yanyanadır. Ayrıca patara plajına da çok yakındır. Xanthos’a patara güzergahına giden ve Fethiye merkezinden kalkan dolmuşlarla da ulaşım sağlanmaktadır.
PINARA ANTİK KENTİ
Muğla‘nın Fethiye ilçe merkezinden 45 km uzaklıkta, Minare Köyü’ndeki Pınara Antik Kenti de bunlardan biri. Yuvarlak bir tepeye kurulduğundan adını Likya dilinde yuvarlak anlamına gelen ‘Pinale’ veya ‘Pinara’ kelimelerinden alan antik kent, Likya Uygarlığı‘nın üç oy hakkına sahip önemli kentlerinden biriydi. Likya Birliği yönetim olarak günümüz demokratik sistemine ilham kaynağı olan ilk demokratik federasyon olarak tarihte önemli bir yere sahip.Geçirdiği büyük depremlerin ardından MS 8. yüzyıldan sonra önemini bütünüyle yitiren Pınara’da halen birçok kaya ve lahit mezarının yanı sıra hamam, tiyatro, agora ve odeon gibi görülmeye değer yapılar var.
Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinde yer alan Pınara’da bulunan bir yazıta göre, kentin MÖ 340-334 arasında Karya Kralı Piksodaros’a bağlı olduğu düşünülüyor. Diğer antik kentler gibi MÖ 334’te Büyük İskender tarafından ele geçirilen kentin gümüş ve bronzdan birlik tipinde bastığı sikkeler MÖ 168-81 arasına tarihleniyor.
Büyük İskender’in ölümünden sonra, Bergama Krallığı tarafından ele geçirilip MÖ 133’te Bergama‘nın Roma‘ya bağlanmasının ardından da bir Roma yerleşimi haline gelen Pınara’nın en parlak dönemini Roma hakimiyetinde yaşadığı düşünülüyor. Devam eden yıllarda büyük depremlerle hasar görmesinin ardından kentin 8. yüzyılda tamamen terkedildiği biliniyor.
PINARA ANTİK KENTİ NEREDEDİR?
Fethiye’den Kaş yolu üzerinde 47. kilometrededir. Bu antik kent Minare köyünün yamacında yer almaktadır.Pınara antik kenti Tabelası ana yolda sağ taraftadır. Ana yoldan 3 kilometre köye doğru ilerleyince tarihi kent görülmektedir. Ayrıca patara plajına da çok yakındır. Pınara’ya patara güzergahına giden ve Fethiye merkezinden kalkan dolmuşlarla da ulaşım sağlanmaktadır.
LETOON ANTİK KENTİ
Letoon antik kenti Fethiye – Kaş yolunun 65. kilometresinde Kumluova Köyü yakınında bulunmaktadır. Letoon’da bulunan arkeolojik kalıntılar, M.Ö.7. yüzyılda kurulduğunu göstermektedir. Arkaik ve Klasik Dönemlerde (M.Ö.7–5) Anadolulu bir tanrıça ve bir Nymphe (su perisi) kültünün olduğu bilinmektedir. Hellenistik Dönemde görülen Yunanlaşma eğilimi ile, bu kültün yerini Leto Kültü almıştır. Bu dönemde Letoon Likya Birliği’nin kutsal alanı haline gelmiştir. Likya sırasıyla Perslerin, Karyalıların ve Yunanlıların (önce Ptolomaioslar ve sonra da Rhodos) egemenliğine girmiştir.
Şair Ovidius’un anlattığı bir efsaneye göre, Zeus’tan hamile kalan tanrıça Leto, çocukları, ikiz tanrı Artemis ve Apollon’u Delos’ta doğurur. Sonra Ksanthos nehrinin denize ulaştığı yere gelip, nehir boyunca kaynağa varıncaya kadar yürür. Kaynakta çocuklarını yıkamak isteyen, ama yerli halk tarafından engellenen tanrıça, yöre halkını kurbağaya çevirerek intikamını alır. İşte Leto Tapınağı insanların kurbağaya çevrildikleri bu yer, tanrıça Leto adına yapılmıştır. Bu efsanenin ardındaki gerçek, Anadolulu bir tanrıçaya adanmış bir su kaynağının varlığının olasılığıdır.
LETOON ANTİK KENTİ NEREDEDİR?
Fethiye’den Kaş yolu üzerinde 65. kilometrededir. Bu antik kent Kumluova köyünün sınırlarında yer almaktadır. Letoon antik kenti Tabelası ana yolda sağ taraftadır. Ana yoldan 4 kilometre köy yolundan gittikten sonra tarihi kent görülmektedir. Letoon’a Patara güzergahına giden ve Fethiye merkezinden kalkan dolmuşlarla da ulaşım sağlanmaktadır.
FETHİYE’DE EN İYİ 10 AKTİVİTE
Fethiye’de yapılabilecek en iyi 10 aktivite listesi, tatile gelen konuklarımızın yoğunlukla gittiği turlar sonucunda oluşmuştur. Fethiye tatilinizde günübirlik popüler turlara katılarak daha eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz. Sizin için aşağıda oluşturduğumuz listede yer alan turlar, Fethiye tatiline gelen misafirlerin mutlaka tatil programlarına almaları gereken aktivitelerdir.
1 〉 YAMAÇ PARAŞÜTÜ
Babadağ da gerçekleştirilen bu extrem aktiviteye 5 yaşından büyük olan, Rutin bir kalp rahatsızlığı olmayan herkes yapabilir.Gün İçinde 08:30 – 11:00 – 13:00 – 15:00 – 17:00 saatlerinde pilotlar eşliğinde, rüzgar yönüne göre 1200 – 1700 -1800 – 1969 mt. Pistlerinden gerçekleştirilmektedir.
2 〉 DALYAN – İZTUZU PLAJI TURU
Saat 08:15 gibi Otellerinizden alınarak başlayan turumuz; Dalyan kordonundan hareket eden teknemizle kıyıdan tarihi şehri gezerek Kaplıca-Çamur banyosuna ulaşılır. Öğle yemeği molasından sonra İztuzu plajına gidilerek yüzme molası verilir. Daha sonra caretta kaplumbağlar ziyaret ve gözlemin ardından, Dalyan kordonuna dönüş sağlanır, Siz konuklarımızın saat 18:30 gibi otellerine bırakılmasıyla turumuz bitmektedir. Öğle yemeği , servis, Kaplıca girişi ve tekne turu ücrete dahildir.
3 〉 12 ADALAR TEKNE TURU
Fethiye Limanından Saat 10:30 da Hareket eden teknemiz ; Kızılada, Boncuklu Koyu, Cennet koyu, Yassıcalar adası ve Göcek Adasını geziyor ve her durak da ortalama 45 dakika mola verliyor. Saat 18:00’de Fethiye Limanına dönerek tur tamamlanmaktadır. Bu tur da Yelkenli tekne ve çift katlı-kaydıraklı tekne konseptlerinden birini tercih edebilirsiniz. Öğle yemeği ve otelinizden servis ücrete dahildir.
4 〉 SAKLIKENT JEEP SAFARİ TURU
Fethiye’nin en popüler ve kapsamlı turlarından olan turumuz, saat 08:30 gibi Otellerinizden alınarak başlayan turumuz; Yakapark doğal yaşam alanı, Tlos Antik kenti, Gizlikent Şelalesi, Saklıkent Kanyonu ve Çamur banyosu alanına uğramaktadır. Açık Büfe öğle yemeği ücrete dahildir. Saat 18:30 gibi turumuz sonlanmaktadır.
5 〉 ÖLÜDENİZ & KELEBEKLER VADİSİ TURU
Ölüdeniz Sahilinden Saat 11:00 da Hareket eden teknemiz ; Mavi mağara, Kelebekler vadisi, Akvaryum koyu, St. Nicholas adası, Soğuk su, Deve plajına uğrayarak saat 17:30’de Ölüdeniz plajına dönerek tur tamamlanmaktadır, her durakta ortalama 45 dk. Yüzme molası vardır. Korsan teknesi yada çift katlı kaydıraklı tekne konseptlerinden birini tercih edebilirsiniz. Öğle yemeği ve otelinizden servis ücrete dahildir.
6 〉 DALAMAN RAFTİNG TURU
Fethiye – Dalaman Çayı Rafting, Fethiye de tatile gelen herkesin dalaman çayında orijinal raftingi deneyimini yaşamasını mutlak ve mutlak tavsiye ediyoruz. .14 Km. uzunluğunda ve R2-R3-R4 parkurlarına sahip dalaman çayı oldukça eğlenceli, adrenalini yüksek , yüksek bir vadinin içinde, 8 tane büyük ve zevkli düşüş noktası bulunmaktadır. Saat 08:00 Otellerinizden alınarak başlayan turumuz, 18:00 sıralarında otellerinize bırakılarak tur tamamlanır. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve servis ücrete dahildir.
7 〉 TÜPLÜ DALIŞ TURU
Tüplü Dalış Turu ; Fethiye limanından kalkan teknemizle 12 adalar bölgesinde gerçekleşmektedir. ilk dalış öğle yemeğinden önce 2. dalış ise sonrasında gerçekleşmektedir. Tüplü Dalış Turu esnasında birçok deniz canlısını gözlemleyebilir, dilerseniz fotoğraf çekebilir, balıkları ellerinizle besleyebilirsiniz. Ayrıca bu aktiviteye katılmanız için yüzme bilmeniz GEREKMİYOR ! Öğle yemeği ve servis ücrete dahildir.
8 〉 PAMUKKALE TURU
haftanın iki günü çıkan turumuz saat 06:30 gibi Otellerinizden alınarak başlar. Lüks otobüslerle yapılan 2 saat yolculuğun ardından, Pamukkale ören yeri ve Hierapolis ziyaret edilir. Sabah kahvaltısı ve Pamukkale girişi ücrete dahildir. Saat 19:00’da konuklarımızın otellerine bırakılmasıyla turumuz tamamlanır.
9 〉 ATV MOTOR SAFARİ TURU
Gün içinde 08:30 – 13:30 – 16:30 saatlerinde Kayaköy’de düzenlenen bu turda Ehliyet gerekmemektedir. Tamamıyla motorun kontrolü sizde olup adrenalin düşkünlerinin tercih ettiği bir turdur. Otelinizden servis ücrete dahildir.
10 〉 FETHİYE AT TURU
Gün içinde 08:30 – 13:00 – 17:30 saatlerinde Çalış plajında düzenlenmektedir. Atınızla Ormanlık araziden başlayan turumuz çalış plajında, atınızla denize girmenin keyfiyle sizi taçlandırarak sona ermektedir. Bu turda çiftler genellikle Günbatımı turunu seçmektedirler. Otelinizden servis ücrete dahildir.
FETHİYE TATİLİ TAVSİYELERİ
Tatiliniz süresinde havuz başında güneşlenebilir, otelinizin plajında yüzebilir, akşamları da otelinizde ki animasyonları izledikten sonra odanıza çekilip dinlenebilirsiniz. Yada standart tatilin dışına çıkıp, aşağıda belirttiğimiz alternatif tatil tavsiyeleri mizi deniyerek daha sıradışı tatil yapabilirsiniz.
FETHİYE TATİLİNDE GÜNDÜZLERİ NELER YAPABİLİRSİNİZ ?
✓ Bölgede ki popüler günübirlik turlara katılabilir ve tatilinizi daha unutulmaz anılarla doldurabilirsiniz.(birçok turda öğle yemeği dahil olduğu için tatil bütçenizden tasarruf da yapabilirsiniz)
✓ Ölüdeniz ve Çalış Plajı popüler olmak üzere, yerel halkın daha çok tercih ettiği yarımada bölgesindeki koylarla yüzebilir ve güneşlenebilirsiniz.
✓ Eğer yürüyüşü seviyorsanız, Faralya Likya yolunda ya da Üzümlü yürüyüş yolunda doğa ile baş başa bir gün geçirebilirsiniz.
✓ Tarihi seviyorsanız mutlaka Kayaköy, Amintas Kral mezarlarını, Telmessos Antik tiyatrosunu, Cadianda ve Tlos Antik şehrini gezmenizi tavsiye ederiz.
✓ Yaylalara gidip serin bir havada gerçek köy kahvaltısı yapabilir, öğlen ise buz gibi sularda gezip, yerel halkın yetiştirdiği hayvanlardan hazırlanan kuzu tandır yada çoban kavurma yiyebilirsiniz.
FETHİYE TATİLİNDE AKŞAMLARI NELER YAPABİLİRSİNİZ ?
✓ Fethiye seyir terasından ve aşıklar tepesinden akşam manzarası seyredebilirsiniz.
✓ Fethiye kordonunda ve bu güzergah da ki bölgenin en büyük parklarında yürüyüş yapabilir , canlı müzik yapan her kitleye hitap eden kafe & restoranlarda vakit geçirebilirsiniz.
✓ Tarihi paspatur çarşısını gezebilir, çok popüler olan şemsiyeli sokak da yürüyüş yapabilirsiniz.
✓ Çalış ve Ölüdeniz sahilinde yürüyüş yolundaki kafeleri ve hediyelik eşya dükkanlarını gezebilirsiniz.
✓ Gece hayatını seven misafirler ise Fethiye paspatur ve Hisarönü bölgesindeki gece kulüpleri ve rock, yerli pop, reggae, blues tarzında canlı müzik yapan pub barlarda eğlenebilirsiniz.
Fethiye’de en iyi kahvaltı mekanlarını sizin için inceledik. Yaptığımız mekan seçimlerinde Fethiye’ye tatile gelen misafirlerin yorumları ve yerli halkın tercih ağırlıkları ön plana alındı. Aşağıda ki listemiz umarım size yardımcı olur. Kahvaltı mekanlarının adres ve iletişim bilgilerini size yardımcı olabilmek için sayfamızda yayınlıyoruz. Bu araştırma fethiyetatilturlari.com ekibi tarafından yapılmıştır.
Çarıklı et restoran, ticari hayatına 1982 yılında küçük bir kasap dükkanı olarak Fethiye’nin balık pazarı çarşısında başlıyor. Babadan oğula geçerek 2. etap sahil bandında hizmetine devam etmektedir. Bu mekan aslında bir et restoranı fakat serpme kahvaltısı da belki kendi ürettikleri ürünlerini kullandığı için bu şehirde bir efsane haline gelmiş. Deniz kıyısında serpme kahvaltının tadını çıkarabileceğiniz en iyi mekanlardan birisi. Sunum çok iyi, çeşitlilik ise oldukça zengin, resmen masaya sığmıyorlar.
TAVSİYELERİM
Kendi yetiştirdikleri hayvanların etlerinden yaptıkları yumurtalı kavurmayı mutlaka denemelisiniz. Yerel tatlardan oluşan zeytinleri ve reçelleri de bir harika.
Rezervasyon İçin: 02526143124
Adres: Babataşı Mah., Cahit Gündüz Cad., No:11, Fethiye, Muğla
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi
Enver yalçın yörük müzesi, Kargı köyünde yani gerçek köy ortamında organik tatlarla serpme kahvaltı imkanını misafirlerine sunuyor. Kendi ürünlerinden hazırladıkları 25 çeşit tatlardan oluşan bu kahvaltıyı yedikten sonra, gün boyu karnınız tok ve kendinizi enerjik hissedeceksiniz. Bu mekanda kahvaltıda sınır yok! Doyuncaya kadar boşalan tabaklar yine dolduruluyor. İşletme sahibi Enver bey, Fethiye köy hayatının kurallarından birisi olan doyuncaya kadar ‘yiyin gari’ sözünü işletmesine tam olarak yansıtmaktadır. Ayrıca kahvaltınızdan sonra Akdeniz ve Teke yarım adasının tarih ve kültürünü anlatan 2500 parçadan oluşan Yörük müzesini de gezebilirsiniz.
TAVSİYELERİM
Gerçek demleme çayı ve kendi mahsullerinden yaptıkları dut suyu, nar suyu ve portakal suyunu deneyinlemelisiniz. Bu bölgede tek burada bulabileceğiniz Arabaşı çorbasını da tatmalısınız.
Rezervasyon İçin: 02526239558
Adres: Kargı köyü / Fethiye
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi
Çok popüler olan ve Fethiye sahil bandında bulunan barbunn bistro restoran, zengin yelpazeli serpme kahvaltısıyla siz konuklarını ağırlıyor. Barbunn restoran sahil bandının en iyi iki restoranından birisidir. Şövalye adası manzaralı masanızda kahvaltınızı yaparken filtre kahvenizi de yudumlamayı unutmayın. Bu işletmeyi ön plana çıkaran unsurlardan birisi de bence tuvaletlerin ve sunum araçlarının oldukça hijyenik olması bence. Eğer saat 09:30 ile 10:00 arası giderseniz, kahvaltınızı yaparken 12 adalar turuna çıkan birbirinden görkemli teknelerin körfezden çıkışını izleme imkanı bulabilirsiniz. Fethiye de kahvaltınız bittikten sonra bile gitmek istemeyeceğiniz mekanlarda birisi.
TAVSİYELERİM
Kahvaltı sonrası mutlaka yerel bir markadan yapılan Türk kahvesini denemelisiniz.
Rezervasyon İçin: 05399130444
Adres: Babataşı mah. Cahit gündüz cad. 2. etap sahil bandı No:17 Fethiye
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi
Fethiye merkezde bulunan bu işletme serbest spor alanları ve popüler mekanların olduğu 2. etap sahil bandına sadece 50 metre uzaklıkta. Mekan çok lüks değil ama yerel ürünlerden sunulan doğal serpme kahvaltısı oldukça zengin. Ayrıca peynir, zeytin ve bal kendi üretimleri. Bol gölgelikli alana sahip olması da misafirlerine serin bir ortamda kahvaltı yapma fırsatı sunuyor. Kış mevsimi içinde sunum yapabilecekleri kapalı alanları da var. Fethiye’nin yerleşik halkının da ilgi gösterdiği bu mekanda çocuklar için oyun parkının da olması büyük avantaj. Ailelere gayet uygun bir mekan.
TAVSİYELERİM
Karpuz reçeli, höşmerim, ıspanaklı köy peynirli gözleme ve doğal zeytinleri efsane.
Rezervasyon İçin: 02526122353
Adres: Babataşı mah. Muammer Aksoy bulvarı ( Fethiye vergi dairesi karşısı )
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi ✓ Dolmuş
Narlı bahçe organik kahvaltı bir aile işletmesidir. Nar ve zeytin ağaçları içinde sessiz bir ortamda serpme kahvaltı yemek isteyenlerin tam aradığı adres. Organik ürünlerle hazırlanan serpme kahvaltı, doğal sunumla da birleşince muhteşem oluyor. Açık hava da doyumsuzca uzayan bir kahvaltı saati sizi bekliyor. Yerli halkın da talep gösterdiği bu mekan, tatilinizde Ölüdeniz tarafına yolunuz düşerse mutlaka kahvaltı saatini denk getirip uğranması gereken bir yer.
TAVSİYELERİM
Serpme kahvaltı öncesi tarhana çorbası denemenizi tavsiye ederim. Bir de doğal balları muhteşem.
Rezervasyon İçin: 05386863886
Adres: Ölüdeniz mahallesi- İncircik mah. No:13 Ovacık / Fethiye
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi
Eski zamanlarda Kayaköy’ün en önemli evi olan Levissi garden, yaklaşık 400 yıldır aynı yerinde durmaktadır. 2005 yılında tadilat görerek tarihi restoran olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu mekanda Kayaköy manzarasında serpme kahvaltınızı yaparken geçmiş tarihi iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Lebessos restoran işletmecisi Mahmut bey ve ekibi çok güler yüzlü ve hizmetkar. Ayrıca sunulan kahvaltı da gayet doyurucu ve yeterli zenginlikte çeşitliliğe sahip. Ayıca size bir dip not vermek isterim! Tarih de hep önemli yer tutan eski adıyla Levissi, şimdiki adıyla Kayaköy kahvaltınızdan sonra gezilmesi gereken bir yer.
Rezervasyon İçin: 05364847290
Adres: Kayaköy mevki – Hisarönü / Fethiye
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi ✓ Dolmuş
Deniz kıyısında muhteşem bir tost yemeye ne dersiniz? Cevabınız evetse doğru adrestesiniz; iksirci tezcan. Kordonda yürüyüş yaparken yada 12 adalar tekne turuna gitmeden önce minyatür masa ve sandalyeler de samimi bir ortamda aperitif kahvaltı yapmanın en organik hali. Eşsiz iksir tadında ki taze taze sıkılmış meyve suları da bu mekana ismini verdiği gibi tadının da hakkını veriyor. Porsiyonları oldukça doyurucu ve fiyatları gayet makul olan bu mekan hızlı servisiyle de ön plana çıkıyor. Sabahları koyu gölgesinin olması da yaz günlerinde büyük avantaj.
TAVSİYELERİM
Karışık tostunu turşu eşliğinde yemeniz ve taze taze sıkılmış nar – portakal suyunu denemelisiniz.
Rezervasyon İçin: 02526149769
Adres: Cumhuriyet mah. Dispanser sok. N0:3 ( kültür merkezi yanı )
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi ✓ Dolmuş
Bazlama istasyonu, Ölüdeniz plajına yürüme mesafesinde olan bir mekan. Aperitif bir kahvaltı yaparken, yerel lezzetlerden birisi olan bazlama ekmeğinden yapılan tostu da deneyimlemiş olacaksınız. Ürünlerde köy sucuğu, köy peyniri ve köy yumurtası kullanılıyor. Bu bazlama tostları her damak zevkine hitap etmek için 9 farklı şekilde misafirlere sunulmaktadır. Taze sıkılmış meyve suyu yada demleme çay da bu zevkinize eşlik ediyor.
TAVSİYELERİM
Atom isimli bazlama tostunu denemelisiniz. Ayrıca mutlaka taze sıkılmış portakal suyunu da içip enerjinizi ikiye katlayın.
Rezervasyon İçin: 02526170118
Adres: Ölüdeniz mah. Belceğiz cad. No:32 Ölüdeniz / Fethiye
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi ✓ Dolmuş
Ölüdeniz turizm merkezi sınırları içinde olan Babadağ hava sporları merkezi içindedir. 1700 metre pistinde bulunan bu eşsiz manzaralı restoran, konuklarına Ölüdeniz manzarasını kuş bakışı izlerken kahvaltı yapma imkanı sunuyor. Kahvaltı menüsü oldukça zengin. Uçurumun kenarında da masalar var, yükseklik korkusu olanlar için de daha arka taraflarda masaları var. Ayrıca yamaç paraşütlerinin kalktığı 1700 metre pistindeki restoranda siz kahvaltı yaparken üzerinizden kuşlar gibi süzülerek geçen yamaç paraşütlerini de izleme şansını yakalıyorsunuz.
TAVSİYELERİM
Bence cam balkon kenarındaki masalarda oturmalısınız. Bunun içinde önceden rezervasyon yaptırmalısınız. Kahvaltınızı yaptıktan sonra mutlaka yamaç paraşütü yapan kişileri arkanıza alıp, bir hatıra fotoğrafı çektirin. zamanınız varsa aracınızla 2 km. daha ilerleyin ve zirve pisti 1960 metrede ki bayrağın altında fotoğraf çekilmelisiniz.
Rezervasyon İçin: 05497964370
Adres: Badadağ hava sporları merkezi 1700 mt. pisti. Ölüdeniz / Fethiye
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi
Şelale park, Saklıkent bölgesinde en iyi kahvaltı yapabileceğiniz restoran. Akarsu üzerindeki çardaklarda akan suyun sesi eşliğinde serpme kahvaltının hiç bitmemesini isteyeceksiniz. Ayrıca mekan sahibi kadir bey ve ailesi de müşterilerine aileden birisi gibi çok sıcak davranıyor. Doğal köy ürünlerinden oluşan bu köy kahvaltısı, akarsuyun da verdiği pozitif enerji ile birleşince size gün boyu mutluluk duygusu vereceğinden emin olabilirsiniz. Kahvaltınızdan sonra balıklı bar da ve şelalenin altında mutlaka resim çekilmeyi de unutmayın.
TAVSİYELERİM
Organik lor peyniri ve balı mutlaka deneyin. Ayrıca lavaş ekmeği ve köy ekmeği de sizi mutlu edecek. Bence bu kahvaltıyı öğle saatlerine bağlayıp, eşsiz tereyağlı alabalık menüsünü de değerlendirmelisiniz.
Rezervasyon İçin: 05324857690
Adres: Yaka köyü-saklıkent mevki – Seydikemer.
Ulaşım: ✓ Özel Araç ✓ Taksi
Fethiye’de en iyi restoran mekanlarını sizin için inceledik. Fethiye’de en iyi balık ve et restoranları kategorisinde yaptığımız mekan seçimlerinde Fethiye’ye tatile gelen misafirlerin yorumları ve yerli halkın tercih ağırlıkları ön plana alındı. Aşağıda ki listemiz umarım size yardımcı olur. adres ve iletişim bilgilerini size yardımcı olabilmek için sayfamızda yayınlıyoruz. Bu araştırma fethiyetatilturlari.com ekibi tarafından yapılmıştır.
Sosyal Medya Hesaplarımız