FETHİYE GEZİLECEK YERLER
SAKLIKENT KANYONU
ULAŞIM VE KONUM
Saklıkent‘e, güneyden Kalkan-Yeşilova yol ayrımından Palamut köyü ile kuzeyden Kemer yolu ile ulaşılmaktadır.
Fethiye merkezden uzaklığı 44 km. , Kaş merkezden 63 km. , Marmaris merkezden ise 169 km mesafededir.
Saklıkent Milli Parkı Muğla ili Fethiye ilçesi ile Antalya ili Kaş ilçesi sınırları içerisinde, Eşen çayının bir kolu üzerinde yer almaktadır.
SAKLIKENT KANYONU AKTİVİTELERİ
Uzunluğu 18 km olan Saklıkent kanyonunda yürüyüş yapabilir, ayrıca kanyon yakınlarında zipline, bungee jumping ve eğlence raftingi yapabilir yada yürüyüş parkurlarında trekking yapabilirsiniz.
Eğer kanyon içinde yürüyüş yapacaksanız eğer yanınızda parkura uygun ayakkabınız yoksa, kanyon girişinden lastik ayakkabı kiralayabilirsiniz. Bölge de yürüyüş yaparken de mutlaka dağcı kaskı takmalı , eğer yanınızda yoksa yine kiralayabilirsiniz.
SAKLIKENT’DE KONAKLAMA VE YEREL TATLAR
Saklıkent Milli Parkı içinde bulunan ağaç evlerde konaklayabilir yada yanınızda varsa çadırınızı kurabilirsiniz. Tabii ki Seydikemer yakınlarında ki ufak pansiyonlarda seçenek arasına alınabilir. Bu bölgenin buz gibi sularında yetişen alabalık mutlaka denenmeli. Ayrıca doğal zeytin yağı , keçi boynuzu pekmezi , çam balı ,elma ve kirazı da organik olarak almanız mümkün.
ÖLÜDENİZ
Ölüdeniz kumsalı %82 oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsal Beldesi seçilmiştir. Turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likya’lılar da ışık ve güneş diyarı, Orta çağ’da “Uzak Diyar” olarak tanınır, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’da bulunur. Türkiye’de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.
Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana gelir. Yüzme bilmeyenler yada az bilenler için lagün’ün içinde yüzmek idealdir. Ayrıca yüzme biliyorsanız, giriş ücreti ödemeden belcekız plajında da yüzebilirsiniz.
ÖLÜDENİZ’DE KONAKLAMA VE ULAŞIM
Ölüdeniz beldesi, Fethiye merkeze 14 km uzaklıktadır. Faralya ve kabak tatil beldelerine gitmek için de Ölüdeniz’den geçmek gerekmektedir. Buraya Fethiye otogarından her 5 dk. kalkan minibüslerle yada taksi ile günün her saati ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ölüdeniz ve etrafında konaklamak için bir çok seçenek var. İster karavanda, isterseniz beş yıldızlı bir otelde tatilinizi yapabilirsiniz. Otel fiyatları her kitleye hitap edebilecek kadar geniş yelpazeye sahiptir. Sahil boyunca birçok cafe, restorantlar, Eczane, tur acentaları, süpermarketler tatilcilere hizmet vermektedir. Dünyaca ünlü kelebekler vadisine giden teknelerde Ölüdeniz kumsalından kalkmaktadırlar.
ÖLÜDENİZ AKTİVİTELERİ
Ölüdeniz’de yapabileceğiniz aktiviteler arasında kelebekler vadisi tekne turu ve Yamaç paraşütü en önemli olanlarıdır. Eğer zamanınız varsa sürat teknesi kiralayarak koyları ve adaları gezebilir yada yarım günlük tüplü dalış aktivitelerine katılabilirsiniz.
BABADAĞ TELEFERİK
ULAŞIM VE KONUM
Babadağ Teleferik hattının ilk başlangıç ve bilet alım noktası Fethiye Ölüdeniz yolu üzerinde Şahin tepesi virajında bulunmaktadır. Buraya ulaşım, ölüdeniz dolmuşu, ticari taksi ya da özel aracınız ile ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla giderseniz işletmenin ücretli otoparkı da saat: 08:00 ile 22:30 arasında hizmet vermektedir.
Teleferik hattında 1200 – 1700 – 1800 – 1900 olmak üzere dört varış noktası bulunurken, en popüler ve donanımlı olan 1700 tepesidir. Bu pistte 20 dakika da sizi ulaştıran kabinler en fazla 8 kişiliktir. Bu teleferik hattı, sizlere Türkiye’nin en güzel manzarasını sunmaktadır. Yukarıya çıkarken eşsiz bir Ölüdeniz manzarası, gemiler adası, paraşüt ile atlayanları izleme fırsatı ve genel Fethiye manzarasını seyretme fırsatı da sunarken, hatta havada nemin az olduğu günlerde Rodos adasını bile gözlemleyebiliyorsunuz. Bunun yanında 1700 pistinde bulunan kafe – restoranda da hoşça bir zaman ve manzaranın tadını çıkarırken, romantik bir yemek ya da manzaraya karşı içeceklerinizi yudumlama fırsatı da vermektedir. Türkiye’nin en yüksekteki biyolojik gölet ise burada yer almaktadır. Babadağ teleferik en güzel hangi saat de binilir ? Diye soracak olursanız kesinlikle günbatımı vakti diyebiliriz. Teleferik sabah 08:00 de hizmet vermeye başlarken, 1200 ile 1700 pistine ulaşım 22:00 da biterken, 1800 pistine saat 13:00 da ilk seferini yapan telesiyej, son seferini 20:30 da tamamlamaktadır. Kış dönemi için farklı saat uygulaması da yapılmaktadır.
ÇALIŞ PLAJI
Fethiye ilçesine çok yakın bir yerde bulunan Çalış Plajı, doğa ve eğlenceyi bir arada yaşamak isteyenlerin tercih etmesi gereken bir beldedir.Yerel halk, Çalış plajına sadece gün batımını izlemeye bile gidilebileceğini belirtmektedirler. Beldede yer almış olan plaj, son dönemlerde soyu tükenme riskiyle karşı karşıya kalmış olan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmış olduğu doğal plajlardan biri olma özelliğine sahiptir. Ayrıca Şat Burnunda bulunan doğa parkı bünyesinde 214 çeşit kuş türünü barındırmaktadır. Genelde Temmuz, Ağustos aylarında %100 konaklama doluluğuna ulaşan belde, sakin tatili sevenler için bence Mayıs ve Eylül aylarında tercih edilmelidir.
ÇALIŞ PLAJI KONAKLAMA VE ULAŞIM
Fethiye merkeze 5 km uzaklıkta olan Çalış Plajına ulaşmak oldukça kolaydır. Çalışta tatilini geçirmek isteyenler beldeye Fethiye şehirler arası otobüslerle ya da Çalışa 50 km uzaklıkta yer almış olan Dalaman Havalimanı’nı kullanarak ulaşabilirler. Çalış plajına Fethiye merkezden ise her 5 dk. minibüs kalkmaktadır. Yada 7/24 taksi Çalış plajının her köşesinden tatilci misafirlere hizmet vermektedir. Sahile sıfır otelleri ve sahilin dışında doğanın içinde villa konseptinde ki site yerleşkeleriyle, pansiyon ve bungalov tarzı evleriyle tatilci misafirlerimize geniş bir konaklama seçeneği sunmaktadır.Fethiye merkeze gitmeden tatiliniz boyunca her ihtiyacınıza cevap verebilecek imkanlara sahip Çalış plajı konuklarını ağırlamak konusunda çok misafirperverdir.
ÇALIŞ PLAJI AKTİVİTELERİ
Çalış plajın da parasailing (motorlu yamaç paraşütü) yaparak 12 adalar bölgesi ve Fethiye körfezini kuş bakışı izleyebilirsiniz. Ayrıca bisiklet kiralayıp gezi yapmakta bu plajda gayet moda bir aktivitedir. Çalış kumsalı üzerinde düzenlenen At turunu da deneyebilirsiniz. Çalış plajı sörf severlerin uğrak noktası arasında yerini almış olup beldede her sene on binlerce sörfçü konaklamaktadır. İsteyenler beldenin dünyaca ünlü bar ve gece kulüplerinde eğlencenin tadına doyasıya varabilir, sabahların ilk ışıklarına kadar süren aktif bir gece hayatı geçirebilirler.
KELEBEKLER VADİSİ
Kelebekler Vadisi, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir yaşam alanıdır. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995 de 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80 den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, vadinin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır.
KELEBEKLER VADİSİ KONAKLAMA VE ULAŞIM
Kelebekler vadisine ulaşım sadece ölüdeniz’den kalkan teknelerle sağlanmaktadır. Ölüdeniz kumsalında bulunan kelebekler vadisine giden tekneler her yarım saat de bir kalkmaktadırlar. Yada Ölüdeniz sahilinden sürat teknesi kiralayarak günün her saati ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Ölüdeniz tekne turuna katılırsanız da teknenin uğradığı duraklardan biri de kelebekler vadisidir. Bu vadi de bungalov evler , çadırlar ve uyku tulumları misafirlerin konaklama seçenekleri arasındadır. Vadi de sürekli hizmet veren kafeler de mevcuttur.
KELEBEKLER VADİSİ AKTİVİTELERİ
Kelebekler vadisinde aktivite olarak şelaleye yürüyüş en popüler olanıdır. Bunun dışında özel dalış aktivitesine katılabilir yada sürat teknesi kiralayarak vadinin etrafında koyları keşfe çıkabilirsiniz. Kelebekler vadisin de gece konaklayan konuklar için canlı müzik eşliğinde ateş başında eğlence de düzenlenmektedir.
KAYAKÖY
Kayaköy günümüzde Avrupalı ve Asyalı turistlerin ayrıca tarihin kokusunu hissetmek isteyen yerli misafirlerimizin uğrak noktalarından birisidir. 1970 ve 1980’li yıllarda kayaköy, bir çok Yeşil çam filmine de ev sahipliği yapmıştır. En son çekilen küçük kıyamet (2006) filmi de vizyon da çok ses getirmiştir. Kayaköy de, İlk yerleşimin M.Ö. 3000 Likya uygarlığının Karymlassos kentine ait olduğu düşünülmektedir. M.Ö. 4. yüzyıl olarak tarihlenen lahit günlük eşya ve kaya mezarlarına ulaşılmıştır. Yamaçta bulunan Levissi kenti kalıntıları 17. yüzyıl sonlarında 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanına kadar burada yaşayan Rumlara aittir. 30 Ocak 1923 de gerçekleşen Türk Yunan nüfuz değişimi ile burada yaşayan Yunanlılar Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan Türklerin Kayaköy’e dönmeleri kararına varılmıştır. Kayaköy de yaşayan Yunanlılar Yunanistan’a dönmüşlerdir. Fakat Yunanistan’da yaşayan Türkler Yunan hükümetinin orada yaşayan Türklere sahip oldukları mal varlıklarının, topraklarının ve evlerinin bedelini ödemek istememesinden dolayı geri dönememişlerdir. Dünyada Ghost Town (hayalet şehir) olarak bilinen ve anılan kayaköy tarihinde birçok gizemi barındırmaktadır.
KAYAKÖY ULAŞIM VE KONAKLAMA
Kayaköy, Turizm merkezi olan hisarönüne 4 km uzaklıkta Fethiye merkeze ise 14 km. mesafededir. Kayaköy’e dolmuşlar her yarım saat de bir gitmektedir. Yada Taksi ile 7/24 ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayaköy de villa yada bungalov kiralayabilir yada butik pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Ayrıca gençler için yılın belli dönemlerinde burada kamplarda düzenlenmektedir. Köy merkezin de manav, kahvehane, bakkallar ve fırın bulunmaktadır. Birçok yerel kafe ve restoranlar da her kitleye hitap edebilecek şekildedir.
KAYAKÖY AKTİVİTELERİ
Kayaköy de dört tekerlekli motorlarla Atv safari deneyimini yaşayabilirsiniz. Yada Tarih kokan sokaklarda deve turu yapabilir, yemyeşil doğa ve tarihin buluştuğu araçla giriş yapamayacağınız orman yollarında at turunun zevkine varabilirsiniz. Kayaköy, likya yürüyüşü yapanların da uğrak noktası olduğunu düşünürsek, yürüyüş parkurları da tatil süresince zaman zaman değerlendirilebilir.
KABAK KOYU
Adeta saklı kalmış bir cennet. Kızılçam ormanları içerisindeki muhteşem konumu, büyüleyici bir manzaraya karşı duruşu ile tam bir cennet. Üstelik Likya yolu üzerinde yer alır ve bu sayede sürprizlerle dolu bir yolculuğun da önemli bir durağıdır. Eşsiz güzellikteki denizi, bir çok ünlü isimleri bu koya çekmektedir. Her bir köşesinde tarihin izlerine rastlayabileceğiniz koy, ayrıca plajda kamp kurma olanağına da sahip. Küçük çakıllı plajının yanı sıra biraz daha içlere doğru gidildiğinde, 300 metre kadar yüksekliğe ulaşıldığında sizi küçük pınarlar, akarsular bekler. Bitki örtüsünün muhteşemliği adeta bu hazineyi gözlerden saklamıştır. Ancak buna karşın siz de bu eşsiz hazineyi yani Kabak Koyu’nu görme şansını elde edebilirsiniz.
KABAK KOYU ULAŞIM VE KONAKLAMA
Kabak Koyu, Ölüdeniz turizm merkezine 16 kilometre doğusunda kalan Faralya Köyü çevresindeki en büyük zenginliklerden biridir.Bu koya ister özel aracınızla gidebilirsiniz. Ancak şöyle bir sıkıntı var ki, eğer aracınız 4×4 değilse, Faralya Köyü’nde aracınızı bırakmanız gerekecektir. Ölüdenizden kalkan dolmuşlarla da gidebilirsiniz. Bir ulaşım seçeneği de deniz yolu olacaktır. Ancak Ölüdeniz’den kalkan sürat tekneleri ile anlaşarak Kabak Koyu kıyılarına varabilirsiniz. Kabak koyunda plaj da kamp kurmak ve bungalov kiralamak konaklama şeçenekleridir. Bu koy da sürekli hizmet veren restaurant cafeler mevcuttur.
KABAK KOYU AKTİVİTELERİ
Kabak koyunda, muhteşem denize kendinizi bırakabilir, 300 metre kadar koyun yukarasındaki küçük şelaleleri gezebilir, sürat teknesi kiralayarak eşsiz koyları gezebilir yada tüplü dalış yapabilirsiniz.
PATARA PLAJI
Patara Plajı ismini nereden aldığını ve tarihi hakkında kısa bir bilgi verelim. Patara bir Likya kentidir. Likya birliğinin üç oy hakkına sahip olan altı kentinden biri ve belkide en önemlisiydi. Likya birliği toplantılarının çoğunlukla Patara’da yapıldığı yazılmıştır. Likya dilinde patara olan kentin M.Ö. 5. yüzyılda var olduğu ve İskender’in kuşattığı kentlerin arasında yer aldığı da bilinir. Bir inanışa göre ise Patara’yı su perisi Lykia ile beraber tanrı Apollon’un oğlu paturus kurmuştur. Patara Romalıların döneminde de çok önemli bir kent olmuştur. Patara’nın 22 km’lik en dar bölümü, 285, en geniş bölümü ise 1500 metre olan plajı Türkiye’nin en uzun kumsalı olarak bilinmektedir. Geniş, uzun ve kumsallarda rüzgar, deniz de ise dalgalar hiç eksik olmuyor. Akdeniz’in sayılı temiz denizlerinden olan Patara plajında sahile vuran dalgalar vücudunuzda adeta jakuzi etkisi yaratıyor.
PATARA PLAJI ULAŞIM VE KONAKLAMA
Patara plajı Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunuyor. Fethiyeden 45 kilometre Kaş’a doğru giderken, Gelemiş civarında ki Patara levhasından dönerek 5 kilometre ilerleyince eşsiz plaja ulaşıyorsuuz. Bu plaja arabanız yoksa, Fethiye şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Patara da, yakın çevrede bulunan pansiyon tarzı otellerde konaklıyabilir yada plaja yakın alanlarda çadır kurabilirsiniz. Restaurantlar ve kafeler sürekli tatilcilere hizmet vermektedirler.
PATARA PLAJI AKTİVİTELERİ
Bölgenin en uzun plajında yüzmenin keyfini çıkarabilir, Plajın yukarısından geçen Likya yolunu gözlemliyebilir, Patara antik kentini keşife çıkabilirsiniz.
Sosyal Medya Hesaplarımız